Pud si Puz

M-am intalnit zilele trecute cu un prieten la o cafea, si se plangea ca are foarte, foarte mult de munca, dar  ca merge inainte, il ascultam cu atentie, pana imi spune ca are de facut doua proiecte pud si un puz. Pud? Puz? Puzzle? zic eu, cu o voce mai inceata. Pud si puz, spune Alexandru inca o data. Nu stii care e diferenta dintre pud si puz? Zise acesta. Ei bine, raspund eu, chiar nu stiu care e diferenta dintre pud si puz, mai bine zis, nici nu stiu ce inseamna fiecare.

1

Alexandru, orgolios din fire, imi spune, ca putina documentatie puz, nu ar strica. Sarcastica din fire ii raspund, desigur, nici putina documentatie pud nu ar strica. Acesta se facu alb la fata, dupa care incepe sa zambeasca. Alexandru imi spune ca s-a amuzat si a inteles, ca intr-adevar termenii sunt putin greoi, pentru o persoana straina de domeniul proiectarii. “Daca tii minte, eu lucrez la o companie ce se ocupa cu: consultanta privind achizitia de terenuri si cladiri; proiectare de arhitectura,rezistenta si instalatii; studii de fezabilitate pentru accesare fonuri europene; proiecte de consolidare, extindere sau reconversie; amenajari interioare, exterioare si peisagistice…etc.” In sfarsit a terminat si Alexandru de vorbit. Dar bine ca a terminat, pentru ca deja ma lua somnul si ma uitam in gol la ceasca de cafea. “Totusi o casa,cand iti proiectez?” intreaba Alexandru. “Cand o sa fie din partea ta” ii raspund eu.

Revenind la ceea ce inseamna pud si puz, acesta a incercat sa-mi explice, cat mai simplu posibil, ce inseamna aceste pud si puz,pana la urma, pentru ca in mintea mea tot puzzle a ramas, pana acum. Dar hai sa trecem si la putina documentatie puz si pad.

PUD, inseamna plan urbanistic de detaliu, si se intocmestede catre un arhitect urbanist sau urbanist cu drept de semnatura inregistrat in Registrul Urbanistilor din Romania (RUR) si care conform acreditarii sale poate realiza documentatia aferenta prin care se pot modifica retragerile constructiilor fata de limitelele de proprietate, aliniamentul constructiilor in raport cu cladirile invecinate, accesele in cadrul proprietatii si pozitionarea racordurilor la utilitatile disponibile in zona.  De retinut ca PUD-ul se realizeaza pentru o interventie la nivel de parcela, reglementarile privind doar parcela analizata si noile propuneri adoptate si aprobate au aplicabilitate doar pentru parcela de teren prezentata.

Pe de alta parte, PUZ, planul urbanistic zonal se intocmeste tot de catre un arhitect urbanist sau urbanist cu drept de semnatura, prin aceasta documentatie realizandu-se modificarea tuturor parametrilor specificati anterior in cadrul PUD-ului la care se adauga modificarea POT (Procentul de ocupare al terenului), CUT  (coeficientul de utilizare al terenului), regimul de inaltime,  racordul cu drumul de acces indiferent de natura acestuia (drum judetean, national, european, autostrada), schimbarea folosintei terenului (spre exemplu din teren agricol in teren construibil), scoaterea din extravilan si introducerea in intravilan a unei parcele, largirea perimetrului sau sistematizarea orizonalta unei localitati, etc. De retinut ca PUZ-ul se realizeaza pentru o interventie in zona, cu reglementari pentru parcela studiata dar si pentru proprietatile vecine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s