Recomandare carte

“Povestea lui O” – Pauline Reage

2008

Ieri am reusit sa termin “Povestea lui O” romanul Paulinei Reage. As vrea sa il descriu, dar e prima oara cand nu stiu cum s-o fac. Am ramas pur si simplu socata de actiunea volumului, de final, de actiune, de tot ceea ce e descris in cele 200 de pagini.

O reprezinta femeia care se abandoneaza in bratele iubitului pana devine una cu dorintele lui. Renunta la personalitatea proprie, la dorintele ei, la constiinta, la mandrie, la absolut tot. E vorba de un abandon total. Dupa un an de relatie cu Rene acesta o duce la Roissy, o casa unde femeia este daruita altor barbati pentru pura placere a iubitului ei. Regulile de la Roissy sunt simple: O trebuie sa fie mereu disponibila pentru barbatii din jurul ei in orice forma: pentru sex, tortura si alte fantezii deplasate sau nu. Docila cum e reuseste sa gaseasca o placere in acest abandon si traieste ferm convinsa cu ideea ca face totul din iubire si ca merita tot ce i se intampla.

Cand Rene dispare o saptamana de la Roissy, O este inchisa intr-o celula unde i se da de mancare si devine obiectul placerilor altor barbati, atat de multi incat le uita numarul acestora. Ea accepta absolut orice si isi asteapta iubitul ca un animal de companie. Cand acesta se intoarce se simte mai fericita ca oricand.

Dupa 2 saptamani de chin, torturi si placeri, O se muta impreuna cu Rene. Acesta o instruieste cu ceea ce-si doreste el: supunere totala, o anumita tinuta vestimentara si comportamentala. Ca semn al supunerii supreme in fata stapanului O mereu trebuie sa tina buzele deschise, sa nu stea picior peste picior, iar hainele sa permita un accest cat mai usor la trupul ei. Intr-o anumita conjunctura il cunoaste pe Sir Stephen, fratele vitreg al iubitului ei. Ce i se cere e de-a dreptul haluncinant: Rene o intreaba daca doreste sa fie sclava ambilor. I se explica clar conditiile angajamentului si i se cere aprobarea.

“De asemenea exista intre noi o asemenea veche stare de libertate absoluta, incat tot ceea ce imi apartine este din cand in cand al lui, iar ceea ce ii apartine devine uneori al meu. Sunteti de acord sa participati la acest joc? Va rog, va cer o declaratie in acest sens, fiindca ea va va angaja mai mult decat la simpla supunere, care este ca si castigata. Luati in considerarea realitatea ca eu sunt, pur si simplu, o alta forma a iubitului dumneavoastra. Nu veti avea niciodata decat un singur stapan.  Insa cu certitudine mai redutabil decat toti cei carora ati fost daruita la Roissy, fiindca voi fi prezent zi de zi si, dincolo de asta, am simtul obiceiurilor si al ritualurilor.”

Forma asta de abandon total, sa devii pur si simplu un obiect de mobila imprumutat din cand in cand altcuiva mie una mi se pare de-a dreptul bolnava si cu toate astea O incheie prin a accepta acest angajament periculos.

“Isi amintea ca nu ii spusese niciodata lui Rene altceva decat “te iubesc” si “sunt a ta”. Astazi se parea ca i se cere sa vorbeasca, sa accepte in detaliu si cu precizie ceea ce pana acum acceptasera doar tacerile ei. S-a indreptat si, ca si cum s-ar fi sufocat, si-a desfacut haina pana cand despicatura dintre sani a inceput sa iasa la iveala. Dupa care s-a ridicat in picioare. Genunchii si mainile ii tremurau. “-Sunt a ta, i s-a adresat ea lui Rene, si voi fi tot ceea ce tu vei vrea sa fiu. – Nu asa, i-a raspuns acesta. Esti a  noastra. Repeta dupa mine: Sunt a voastra si voi fi tot ceea ce voi veti vrea sa fiu.” “

Dupa acest angajament incepe adevaratul calvar. Rene o lasa la Stephen si el pleaca acasa. Pe parcursul urmatoarei perioade acesta se indeparteaza tot mai mult de ea si o cedeaza cu totul fratelui sau vitreg ce putea dispune de O dupa bunul plac. Acesta o chema la el, o tinea dezbracata pe birou pentru pura sa placere, o dezbraca, o biciuia, i-o tragea pana ce ramanea fara suflu si o umilea cat mai rau posibil. Cu toate acestea in felul sau o iubea.

La munca O incepe sa fie atrasa tot mai mult de un manechin care ii poza Jaqueline si din dorinta lui Rene si a lui Stephen o seduce pe fata si se culca cu ea pentru ochii stapanului ei Stephen ce privea nestingherit fara sa fie vazut.

Culmea supunerii insa nu consta in toate aceste acte delirante ci in ce urma sa accepte O. Stephen ii face cunostinta cu o prietena de-a lui si o lasa 15 zile la casa acesteia. 15 zile in care O este din nou biciuita si pregatita pentru insemnare. Cand i se reintoarce stapanul acesta ii monteaza sub pantece un inel ce avea gravat pe el numele ei si numele stapanului, iar pe fese ii tatueaza cu fierul inrosit initialele numelui sau. Ce ar determina o femeie sa se abandoneze in halul acesta unui barbat si sa-i si placa. Desi la inceput avea indoieli, O si-a dat seama pe parcurs ca detesta sa fie libera si ca isi doreste sa fie dominate, iar fericirea ei sta in durere.

“Va indrazni oare intr-o zi, sa ii spuna ca nicio placere, nicio bucurie, nicio inchipuire nu o putea aduce mai aproape de fericire, pe care si-o definea ca pe libertatea lui de a se folosi de ea, ca pe gandul ca el stie foarte bine ca nu trebuie sa o menajeze in niciun fel, ca nu trebuie sa isi limiteze nicidecum modalitatile in care isi putea cauta placerea in trupul ei, ca pe certitudinea ca atunci cand o atingea, fie pentru a o mangaia, fie pentru a o bate, cand ii ordona ceva numai fiindca asa avea el chef, nu tinea cont decat de propria-i vrere, certitudine care o cucerea pe O in asemenea masura incat, de fiecare data cand toate acestea i se dovedeau din nou, sau cand doar se gandea la ele, o teaca de foc, o armura arzatoare o cuprindea de la umeri pana la genunchi.”

Desi speram sa ramana cu Stephen, iar acesta sa nu o daruiasca altcuiva se pare ca soarta lui O nu este foarte usoara. Purtand o masca si un lant trecut prin inelul supunerii Stephen o daruieste Comandantului pentru o placere de cateva nopti. Momentul sosirii celor doi e fix in mijlocul unei petreceri, unde toata lumea vine si o atinge, o expunere maxima din partea femeie, o expunere ce pe ea o face fericita. Dupa o noapte in care toti au privit-o, in zorii zilei femeia este posedata si de Stephen si de Comandant.

Finalul volumui este oarecum incert fiindu-ne prezentate 2 posibilitati. Prima cea in care O se intoarce la Roissy unde Sir Stephen o paraseste si cea de-a doua in care vazandu-se pe punctual de a fi parasita de stapanul ei, O a preferat sa moara, iar acesta a fost de acord.

Un volum cu confesiuni halucinante, un volum al abandonului total, un volum care anuleaza libertatea femeii si o mareste pe cea a barbatului. 200 de pagini intense, 200 de pagini ale unei femei ce a trait dragostea si abandonul pana dincolo de moarte, un roman in care expresia “as muri pentru tine” e scrisa la modul propriu nicidecum la figurat.

Un roman erotic ce a starnit un scandal literar in secolul al XX-lea, un roman ce nu s-a dorit a fi roman ci pur si simplu o scrisoare de dragoste, o declaratie violenta de erotism.

Desi e un volum scris de o femeie Albert Camus a declarat ca “O femeie nu putea scrie asa ceva.” Abia dupa 1955 acest volum devine un bestseller, vandut in milioane de exemplare si tradus in peste 20 de limbi.

Lectura placuta!

13 thoughts on “Recomandare carte

  1. Măi, mi-ai stârnit curiozitatea de a citi cartea, asta doar ca să aflu alte câteva indicii pe care nu le-ai m-ai dat. Frumoasă prezentarea, însă consider că ar fi trebuit să fie mai plină de ”lacune” ca să zic așa, adică fără atâtea detalii, să fie într-adevăr incitantă însă fără prea multe detalii, că pare deja ca o povestire a cărții ce nu mai e nevoie să o citești pentru că ai prezentat-o deja tu prea bine!
    În rest, nimic de obiectat, îmi place cum prezinți, păcat că prezinți prea mult 😀

  2. Chiar şi citind, ori de câte ori timpul ne permite, blogurile ce ne sunt dragi şi apropiate sufletelor noastre, nu poţi niciodată să ştii ce anume şi-a aşternut pe foaia cu dorinţe pentru 2013 cel/cea care se află “în spatele” cuvintelor frumoase şi a gândurilor bune împărtăşite. De aceea pare o misiune practic imposibilă să „personalizezi” un mesaj de sărbători, să cauţi să exprimi în cuvinte potrivite wish-list-ului fiecăruia ceea ce anume doreşti să transmiţi pentru noul an. Iar de mesaje „tip” ce tind a „păcătui” prin a transmite urări seci, comune, lipsite parcă de suflet şi căldură, n-am vrea să „abuzăm” pentru că am dori să simţiţi căldura şi gândurile bune pe care încercăm să le transmitem.
    Aşa că o să spunem simplu : sărbători cu bine şi un an mai bun ! Şi multă, multă sănătate !

  3. Eu am ajuns de ceva vreme la momentul cand nimic nu ma mai mira, cand pot intelege absolut orice. Da, se poate si asa ceva. Dintr-o dragoste oarba si o inclinatie spre relatii sado-maso. Probabil n-o s-o citesc niciodata. Cred ca mi-a ajuns acest review, am inteles perfect ideea 🙂

    Cracun fericit, Losty! Te pup!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s