Recomandare carte

“Strugurii s-au copt in lipsa ei” – Zully Mustafa

strugurii-s-au-copt-in-lipsa-ei

De aceasta data am ales spre lectura “Strugurii s-au copt in lipsa ei” un volum scris de Zully Mustafa. Nu aveam foarte multe asteptari de la aceasta lectura, dar am ramas oarecum surprinsa.

Zuleilah se intoarce in orasul ei natal si o revede pe cea mai buna prietena a ei Ada. Cele doua incep sa povesteasca vrute si nevrute apoi ies “La Cais”, o cafenea ce ascundea multe amintiri. Aici Ada il revede pe Karin, barbatul ce-i furase inima intr-o noapte de sanziene, barbatul pe care-l iubea neconditionat de 7 ani, dar care o insela cu orice alta femeie care-i iesea in cale. La inceput nu a bagat-o in seama pe Ada, dar dupa ce aceasta a plecat cu Zuleilah, Karin le-a urmat invitandu-le la masa lui. Ceea ce nu intelegea Zuleilah e cum poti iubi atata timp pe cineva care nu te iubeste.

“E-n firea omului, cred, sa fie atras de ceea ce nu poate avea, poate ca latura lui distructiva il impinge sa caute imposibilul, poate ca unele femei nu pot iubi decat suferinta. Cine stie?!”

Desi nu-si intelege prietena Zuleilah se intoarce alaturi de Ada la masa lui Karin. Acolo face cunostinta cu Dan care se prezinta ca fiind “cel mai pur suflet din univers”.

“Parca as fi tras in piept opiumul uitarii si uit. Uit ca fiecare gest nevinovat atrage dupa sine altele. Ca fiecare ocheada e o alta poveste inceputa careia deja i se pregateste sfarsitul. Ca urcusul pe panta emotiilor merita cel putin la fel de mult ca si coborisul. Carusel al neputintelor amoroase.”

Conversatia lor este una banala, iar tarziu in noapte acesta se ofera s-o conduca acasa pe Zuleilah intr-o plimbare.

“Dar e mai bine asa, povestile care incep frumos se termina de obicei amarnic, ne lasa in cerul gurii gustul prafului de pe strazile in care ne-am intalnit si plimbat mai intai fara dorinte, apoi fara sens.”

La capat de drum o lipeste de-un gard si o saruta pasional. Ea? Nu se opune pentru ca a fost asaltata si n-a avut timp de reactie. Desi tarziu dupa acest moment Zuleilah a mai stat la o ultima tigara pe treptele casei.

“Intotdeauna am facut mai usor fata ignorantelor si tradarilor, voiam sa opresc clipa aici ca sa nu dispara si ca sa pot merge mai departe fara sa privesc in urma. Voiam sa patrez privirea asta, atat. De unde sa stiu ca Dumnezeu era surd la ora aceea?”

Ada dorea sa plece departe, isi dorea o despartire frumoasa de Karin si pana intr-un anumit punct a avut-o, dar prietenele bune mereu sunt sincere una cu cealalta. Zuleilah stia foarte bine ca “La Cais” Karin incerca s-o agate pe verisoara ei asa ca a dus-o pe prietena ei acolo pentru a vedea crunta realitate. Dupa ce aceasta a plecat, din doi nesuferiti, Zuleilah si Karin au ajuns sa imparta cesti de cafea. O frumoasa prietenie s-a legat intre ei, o prietenie in care turcoaica i-a dezvaluit lui Karin adevarata fata a femeii ce l-a iubit neconditionat atata amar de vreme.

“Ti-e dor de ceva , dar nu stii exact de ce anume. Ai tinut-o in brate, i-ai soptit chestii, dar n-ai nici cea mai vaga idee prin ce-a trecut ca sa fie alaturi de tine in noptile alea. Esti si tu la fel de idiot ca orice barbat.”

Barbatului din fata ei ii era frica sa iubeasca, dar si-a dat seama ca pe Ada o iubea. Era timpul sa faca ceva asa ca a mers in Dubai s-o revada. In timpul zborului a facut o escala la Paris, locul in care Zuleilah isi dorea sa ajunga. Dupa conversatia telefonica incepe ultima parte a volumului. O parte care vorbeste despre Zuleilah sau despre oameni. Cateva pagini care ne definesc pe toti. Cateva pagini despre cum ne pierdem timpul cu nimicuri, cateva pagini despre moarte, despre noi cei care mintim fara rost…

“Un sirag de amagiri, nu asta colectionam cu totii?”

“Invatasem sa citesc in priviri mai bine decat in cuvinte, ori asta nu te invata nimeni mai bine decat singuratatea, nimeni mai bine decat tradarea de propriul tau sine.”

Acest volum ne caracterizeaza intr-o mai mica sau mai mare masura pe noi toti. O lectura placuta ce am citit-o pe nerasuflate de la prima la ultima pagina.

“Ce altceva iti mai ramane de facut cand te indrepti cu fiecare zi mai mult catre batranete, catre moarte, decat sa traiesti?!”

1 thought on “Recomandare carte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s