Recomandare carte

Curtezana – Diane Haeger

1328084138Curtezana

Astazi dupa trei zile de suspans teribil am reusit sa finalizez romanul Dianei Haeger: “Curtezana”. Acest volum prezinta in detaliu povestea dintre Diane de Poitiers si regele Henric al II-lea. Diane capata dupa moartea sotului ei titlul de senesal si este reinvitata la curte de catre regele Francisc. Revenirea in nobilimea franceza provoaca multe barfe, dar femeia este dispusa sa le infrunte una cate una.

Anne d’Heilly favorita regelui nu priveste cu ochi buni reintoarcerea Dianei la Curte vazand in ea o rivala de sange regal. Datorita acestui fapt Anne decide sa duca un razboi ca ntre femei pentru a scapa de doamna senesal. Ceea ce nu stie insa favorite noastra e ca madame de Poitiers nu este interesata de Francisc ba mai mult avansurile acestuia ii provoaca sila. Desi Diane e puternica se sperie oarecum de rautatea oamenilor si la prima confruntare directa cu Anne gaseste un sprijin in fiul regelui Henric.

“-Vai doamna ma jigniti. Pur si simplu vreau sa stiu ce potiuni folositi. Ma gandesc ca poate o sa am si eu nevoie cand voi fi de varsta dumneavoastra.

-Potiunea este apa rece!

-Cred ca nu neaparat apa, cat felul in care o folositi, raspunse Anne. Poate rostiti o incantatie?

-Daca intr-adevar ar fi vrajitoare, eu m-as bucura cu siguranta sa am ocazia sa fiu vrajit de ea, se auzi o voce din umbra.”

Desigur Henric o revede pe Diane. Acum nu mai e copilul pe care ea il stia. Anii petrecuti in inchisoarea spaniola l-au maturizat si a devenit un barbat puternic, dar plin de frustrari si ura. Totusi de cate ori e prin preajma lui Diane si aceasta e insultata de Anne, Henric mereu ii ia apararea.

“-Mademoiselle d’Heilly, cat de groaznic trebuie sa fie sa nu gasiti pe nimeni de aceeasi varsta cu care sa va distrati. Copiii se joaca in camera copiilor. Poate v-ati simti mai bine cu ei. Cel putin ei nu sunt in stare sa va raspunda batjocurii.

-Asculta printisorule, nu se poate sa imi vorbesti asa sis a scapi, suiera ea, insa Henric refuza sa muste momeala.

-Acum poti sa pleci. Fii cuminte. Vad ca aceasta doamna e la fel de plictisita ca si mine de glumele tale.”

Diane de Poitiers leaga o prietenie profunda cu Henric si relatia dintre cei doi devine tot mai apropiata. Eroina noastra este o doamna respectabila la cei 31 de ani ai ei. Frumusetea sa a ramas la fel de-a lungul timpului si asta inca atrage. Jacques Montgommery commandant al garzilor regale incepe sa-I faca acesteia curte. Daca la inceput Diane a fost sceptica in privinta lui atunci cand si-a dat seama de superficialitiatea lui Jacques a fugit la Henric pentru consolare.  O poveste de dragostea avea sa vada lumina zilei, o poveste imposibila din pacate: un copil si o vaduva, o femeie oarecare si fiul regelui. Din motive lesne de inteles Diane a decis sa-si ascunda sentimentele pentru Henric. Cat timp avea sa dureze aceasta constragere? Nu foarte mult, mai exact pana cand Diane avea sa-l cheme pe Henric la ea. Stabiliseta amandoi sa-si tina povestea secreta pana la momentul oportun.

“Il primise in ea, il primise cu totul; cu toata furia si durerea cu care o iubise in ultimii doi ani. Acum ca in sfarsit se hotarase sa-i cedeze, nu-si amintea de un moment in care sa se fi simtit atat de implinita. Nu avea nici un regret. Nici o indoiala.”

Desi Diane a crezut e doar o pasiune adolescentina pentru Henric avea sa se convinga ca era vorba de o dragoste profunda.

“-Te iubesc spuse el, in timp ce-i desfacu buzele cu ale sale si o saruta. Apoi dupa o clipa adauga: Te iubesc cu tot ce am si cu tot ce sunt.

-Si eu, din toata inima… te iubesc.”

Aceasta poveste de dragoste se complica pe parcursul timpului. Diane ramane insarcinata, iar Henric e obligat sa se insoare cu Caterina de Medici, nepoata Papei. O casatorie realizata din ratiuni politice. Ceea ce e cu adevarat surprinzator e ca printr-o intamplare fratele sau Francisc moare, la fel si Charles, iar el ii devine succesor regelui. Desi toata lumea se astepta ca povestea lui Henric cu Diane sa nu reziste aceasta a ramas langa el in continuarea si iubirea lor a crescut de-a lungul timpului. Casa Dianei, Anet-ul a fost renovat din temelii ca dovada a dragostei ce Henric i-o purta. Caterina sotia acestuia nu i-a castigat niciodata inima sotului ei indiferent cate deforturi a depus de-a lungul timpului. A fost regina cu numele si cu numarul de mostenitori oferiti Frantei. Pentru acesta Diane si fiica lor devenita legitima dupa urcarea sa pe tron reprezentau intregul lui univers. Caterina era doar o sotie ce a fost obligat sa o aiba din ratiuni politice.

Dupa un turnir in care a pierdut din ambitie Henric avea sa moara dupa chinuri groaznice. Desi ultima sa dorinta a fost s-o vada pe Diane, Caterina nu i-a permis. Era momentul sa-si primeasca tributul pentru anii de suferinta: i-a revendicat proprietatile Dianei, cadourile primite de la Henric si orice putea s-o lege in vreun fel de amintirea lui.  Lovitura de gratie insa a fost confiscarea castelului in care cei doi si-au inceput povestea lor de dragoste.

“-Ar fi trebuit sa fiu eu cea care sa moara prima, cheri, sopti ea din nou printre lacrimi, caci ar fi fost cu mult mai usor sa te privesc pierzandu-ti dragostea pentru mine decat sa te privesc pierzandu-ti viata, asa cum am facut eu.”

Dupa 26 de ani de dragoste pura moartea si-a spus cuvantul. Nu tentatiile, nu alte femei, nu certurile, nu varsta ci moartea. Toti murim la un moment dat important insa e sa fi trait din plin, iar Diane de Poitiers si Henric au demonstrat lumii ca iubirea nu tine cont de limite.

“-Pierderea te va insoti pentru totdeauna, spuse Diane. In zorii fiecarei zile, de fiecare data cand respire, sunt ganduri despre trecut si un fel de gol; e ca si cum ai trai fara sa traiesti.[…]”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s