Recomandare carte

“Spulbera-ma” – Tahereh Mafi (Seria: “Atingerea lui Juliette”)

Cat de greu poate fi sa sa fii blestemata sa nu poti atinge oamenii? Cat de rau poate fi sa descoperi ca incercand sa ajuti pur si simplu faci un rau iremediabil? Juliette asa a flat ca poate omori oameni atingandu-i, incercand sa ajute un mic copil nevinovat. Acest eveniment a reusit sa-i marcheze existenta si astfel vrand nevrand a crescut marginalizata, apoi internata intr-un ospiciu.

Isi aminteste bine cum la scoala ceilalti aruncau cu pietre in ea, nimeni nu o baga in seama decat pentru a-i face rau, iar ea nu riposta niciodata. Adam insa mereu o proteja tacut si desi nu vorbea cu ea ii lua apararea in fata celorlalti. Toti acesti ani, toate aceste amintiri legate de Adam au ramas ingropate undeva in trecut pana in ziua in care acesta apare in celula lui Juliette. Incet, incet acesta ii castiga increderea pentru ca mai apoi sa o duca in mainile Restauratiei, mai exact in mainile lui Warner care avea o obsesie pentru tanara fata.

Ca o pasare intr-o cusca Juliette e tratata regeste de inchizitorul ei cu haine scumpe, mancare de orice fel, tratament special si chiar un paznic personal: Adam. Acesta doreste sa o foloseasca ca si cand ar fi o arma, impotriva rebelilor. Juliette insa nu-si doreste sa faca rau nimanui si totusi intr-o zi este obligate sa raneasca un soldat la insistentele lui Warner. Acesta ramane oarecum stupefiat de puterea fetei, iar obsesia lui pentru aceasta creste pe zi ce trece tot mai mult.

Ceea ce nu stie insa personajul nostru negativ e ca intre Juliette si Adam exista o frumoasa poveste de dragoste. Desi toti cei care o ating pe Juliette mor inevitabil, Adam face exceptie de la regula. Acesta o protejeaza, e alaturi de ea, ii creste increderea in sine si o ajuta sa priveasca doar partea plina a paharului. Astfel intr-o buna zi ii povesteste Juliettei despre planul lui de evadare.

Cu Warner pe urme cei doi fugari reusesc sa paraseasca baza si sa ajunga la locuinta lui Adam, unde Juliette il intalneste pe fratele acestuia. Un pusti de 11 ani, simpatic, care o priveste uimit cand afla ce puteri are. Evident fericirea nu dureaza prea mult. Warner priveste din urma si urmareste micul grup indeaproape. Astfel reuseste sa-l captureze pe Adam, dar doreste sa se aproprie tot mai mult de Juliette. Pentru o clipa acesta are impresia ca fata e atasata de el si intr-un moment de neatentie aceasta il impusca urmand a-si salva iubitul.

Cu ajutorul lui Kenji, un coleg de-al lui Adam, micul nostru grup ajunge linistit intr-o institutie secreta unde misuna de oameni ce detin cate o abilitate supranaturala. Acolo Juliette isi regaseste linistea, acolo intelege ca atingerea ei e un har si nu un blestem. Acela este locul in care tanara noastra eroina se simte ca acasa.

Cartea lui Tehereh Mafi am cumparat-o din instinct nestiind daca sa ma astept la ceva impresionant o data cu lecturarea ei. Am sa fiu sincera, nu e o carte iesita din comun, dar merge de citit atunci cand dispuneti de ceva timp liber. Subiectul e unul fantasy cu un target de cititori intre 16-25 de ani as spune eu. Actiunea e structurata progresiv si creste in intensitate de-a lungul paginilor. O carte ce o sa va starneasca interesul probabil si pentru citirea celui de-al doilea volum. De asemenea e interesant sa urmariti stilul autoarei de a scrie. Pe parcursul volumului cand o sa va apropiati de un punct culminant pur si simplu ochii vor alerga din stanga in dreapta paginii.

Imi place mult cum evolueaza personajul lui Warner si desi e negativ recunosc ca-mi place mult mai mult decat Adam. Stiu ca e imposibil ceea ce cer, dar mi-as dori o serie in care eroina sa ramana cu the bad guy si nu cu cel romantic ce ii produce fluturi in stomac in loc de fiori pe sira spinarii.

Spor la lectura!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s