Recomandare carte

Marc Levy – Strania calatorie a domnului Daldry

Actiunea ultimului roman al lui Marc Levy are loc in Londra anilor 1950. Alice e o tanara ocupanta a unui apartament cu acoperis de sticla. Avand un grup de prieteni  de profesie artisti ocazionali acestia decid ca intr-o zi sa mearga intr-o plimbare la Brighton.

In drumul lor Alice este provocata sa intre la o ghicitoare care i-ar putea dezvalui viitorul. Aceasta batrana e un personaj cheie al romanului. Prin cateva cuvinte ea zdruncina existenta femeii. Ii spune acesteia ca barbatul vietii ei tocmai ce a trecut prin spatele dansei.

„Barbatul care va conta cel mai mult in viata ta tocmai a trecut prin spatele tau. Ca sa-l gasesti, va trebui sa faci o calatorie lunga si sa intalnesti sase persoane care te vor conduce la el…Alice, in tine sunt doua vieti. Cea pe care o cunosti si o alta, care te asteapta de multa vreme.“

Desi sceptica in privinta ghicitului pe Alice o zdruncina profetia femeii. Intoarsa in apartamentul ei cu tot cu prieteni acestia au parte de o seara zgomotoasa. Lucru deloc favorabil pentru domnul Daldry vecinul de palier al eroinei noastre. Dupa o altercatie si o pana de curent cei doi devin oarecum prieteni. Alice ii destainuie profetia ghicitoarei si Ethan sau domnul Daldry hotaraste ca Alice sa reviziteze Brighton pentru a-si alunga nelinistea din suflet.

“-Domnule Daldry, ati avea extrema amabilitate de a inceta sa ma mai luati peste picior cu fiecare ocazie?

-Domnisoara Pandelbury, va promit ca am sa fac un efort, dar nu-mi cereti totusi imposibilul.”

Batrana ghicitoare o primeste din nou si ii spune ca aventura vietii ei o va duce spre Istanbul, acolo unde Alice va descoperi barbatul vietii ei. Intorsi la Londra Ethan si Alice incep sa petreaca tot mai mult timp impreuna. Cand lui Daldry ii moare tatal si primeste o mostenire se hotaraste sa o finanteze pe Alice in calatoria vietii ei.

Cei doi pleaca la Istanbul, Daldry il angajeaza pe Can ca translator si ghid astfel zilele schimbandu-si cursul lor normal. Din cand in cand Alice ii scrie scrisori lui Anton, prietenul ei cel mai bun, dar niciodata nu i le expediaza.

“Te imbratisez, privind acoperisurile unui oras pe care l-ai iubi cu pasiune, sunt sigura.”

Sederea celor doi este plina de peripetii. In urma unui acord cu ghidul, Ethan ii propune acestuia sa-i gaseasca un barbat lui Alice in ideea in care el va avea apartamentul dorit ce ii rezerva o conditie excelenta pentru a picta datorita tavanului din sticla.

Acesta accepta si zi de zi Can petrece tot mai mult timp alaturi de Alice. O introduce unor parfumieri din Istanbul deoarece eroina noastra doreste sa produca formule pentru diverse parfumuri. Intre timp ea se intereseaza sa afle ce legatura are existenta sa cu Istanbulul. Treptat afla ca parintii ei au fost farmacisti in perioada razboiului in Turcia, dar ceva mai tarziu s-au reintors in Anglia. Cu toate acestea detaliile nu se leaga in totalitate.

Desi la inceput Ethan e reticent cu ghidul, intr-o seara dupa ceva mai multe pahare ii destainuie acestuia ideea lui despre ideea de iubire.

“[…]Atunci, barbatii pleaca sa culeaga alte inimi. Eu mi-am fagaduit ca, daca voi ajunge intr-o buna zi sa iubesc, atunci sa iubesc cu adevarat: sa ingrijesc floarea si sa-mi interzic s-o tai.”

Dupa cateva saptamani Daldry se intoarce la Londra, iar Alice ramane in Istanbul. Se angajeaza ca si chelnerita la restaurantul matusii lui Can si in timpul liber lucreaza alaturi de un parfumier pentru creearea unui parfum. In urma unor cercetari amanuntite femeia afla ca adevaratii ei parinti erau armeni, numele ei real nu e Alice ci Anouche si barbatul vietii ei este reprezentat de un frate pe care nu l-a cunoscut niciodata.

“Mi-am plans toata acea ignoranta, din pricina careia n-am stiut niciodata ca fiintele ce mi-au dat viata nu m-au vazut crescand.”

In timpul sederii ei la Istanbul, tanara eroina schimba scrisori cu Ethan la perioade dese de timp, iar contactul lor este unul permanent. Cu toate acestea profetia ghicitoarei nu fusese indeplinita in totalitate. Alice inca nu stia care era barbatul vietii ei.

Dupa cateva luni petrecute departe de casa ea decide sa se intoarca la Londra unde revederea cu Ethan este inevitabila. In urma destinului femeia gaseste un bilet de la balciul din Brighton in impermeabilul vecinului ei. Astfel afla cine este barbatul care i-a trecut prin spate.

O poveste despre doua vieti total diferite, dar reunite intr-un mod atat de armonios. O poveste care va reusi sa va tina cu sufletul la gura de la prima pana la ultima pagina. Ca toate romanele lui Levy si acesta este accesibil oricarei clase de cititori si actiunea este una extreme de bine pusa la punct, bazata pe cercetari bine puse la punct.

Desfasurarea actiunii e plina de umor si drama in functie de momentul prezentat. Un roman care merita citit de cei care cred in destin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s