Recomandare carte

“Apogeul raului, de care se teme fiecare, nu e nimic altceva decat sfarsitul lumii; dar toti par sa ignore, ca, la acest apogeu s-a ajuns deja de multa vreme… chiar din ziua Creatiei.”

“Sapte zile pentru o eternitate”… E primul roman caruia nu stiu sa-i fac o recomandare asa cum mi-as dori. Din tot ce am citit pana in momentul de fata de la Levy, acesta e de departe cel mai bun volum.

Povestea e mai mult decat simpla: Dumnezeu si Lucifer isi trimit pe pamant cate un mesager. Cei doi au la dispozitie 7 zile pentru a stabili cine va guverna lumea: binele sau raul.

Zofia e un inger iar Lucas e un demon. Diametral opusi si totusi ambii capabili de sentimente. In momentul in care cei doi se intalnesc isi dau seama ca nu au nimic in comun si se contrazic intr-una, pe orice subiect, asta pana in momentul in care Lucas isi da seama ca Zofia are o anumita putere asupra lui.

Zofia ajunge sa se simta atrasa de “demonul ei” si totusi ceva o retine pentru a da frau liber sentimentelor. Reine, o batrana jurnalista cand o vede in ce chin traieste incearca sa-I dea un sfat c ear putea s-o ajute:

“-Il ai deja in sange. O sa-ti ajunga in inima. Acolo, o sa culeaga toate emotiile pe care tu le-ai cultivat cu atata grija. Apoi, te va hrani cu sperante. Cuceririle amoroase sunt cele mai egoiste dintre cruciade. […] Barbatul asta va pune stapanire pe mintea ta si nimic n-o sa tea jute cand ii vei simti lipsa. Nici ratiunea si nici macar timpul, care iti va fi cel mai aprig vrajmas. Doar gandul ca-l vei revedea asa cum iti inchipui tu ca este te va face sa-ti invingi cea mai teribila frica: aceea de a fi parasita… de el… de tine insati. Este cea mai dificila alegere pe care ne-o impune viata.”

In momentul in care ingerul isi da seama ca iubeste un demon pur si simplu lupta pentru dragostea ei pana la epuizare. Nascoceste planuri alaturi de Lucas si vrea o solutie viabila pentru ca dragostea lor sa continue si dupa cele 7 zile cat tine “jocul” dintre bine si rau. Ambii incearca sa cunoasca lumea celuilalt: Zofia incearca sa-l faca pe Lucas mai bun, iar acesta ii da un test foarte usor pentru a-i demonstra ca ea nu poate fi rea.

Testul e mai usor decat ati crede voi: Lucas o indeamna sa mearga pe o strada dintr-un capat in celalalt: o strada plina de rautate si depravare. Prostituatie, barbati care bat femei, cercestori, hoti… Bineinteles ca femeia nu reuseste sa ajunga la capat fara a comite o fapta buna alaturi de Lucas.

Ala a fost momentul in care ambii si-au dat seama ca sunt opusi si nu se pot schimba la extrem pentru cel de alaturi. Aflata intr-un impas, Zofia apeleaza la ajutorul lui Dumnezeu:

“Dumnezeu zambi si ii lua mana.

-Frumoasa idee, nu? Cel care isi gaseste jumatatea devine mai implinit decat toata omenirea la un loc! Omul nu este unic, in sine. Daca l-as fi vrut astfel, n-as fi creat decat unul. Abia cand incepe sa iubeasca devine, intr-adevar, unic. Omul, asa cum l-am creat, poate ca nu e perfect, dar nimic din univers nu poate depasi perfectiunea a doua finite care se iubesc.”

In ultimele zile Zofia ii face o promisiune lui Lucas, o promisiune care mi s-a parut de o importanta majora pentru acest volum. Din acest motiv ea se regaseste in randurile de mai jos:

“-Si mie. Lasa-ma sa te duc in lumea mea. Iti voi calauzi fiecare pas, iti voi intampina zilele, iti voi inventa noptile, voi ramane langa tine. Voi sterge destinul ce ti-a fost harazit, iti voi lecui toate ranile. In zilele de furie turbata, iti voi lega mainile la spate, ca sa nu-ti faci rau; imi voi lipi gura de fura ta, ca sa-ti inabus tipetele, si nimic nu va mai fi vreodata la fel. Si, daca esti singur, vom fi unul singur in doi.”

O dragoste ce cutremura cerul si infernul, o poveste cu adevarat speciala ce o sa va lase muti de uimire. Finalul e unul surprizator: Dumnezeu si Lucifer devin bunici.

Povestea e una simpla la exterior, dar romanul citit printre randuri are sensuri mult mai profunde. Practic e vorba de convietuirea binelui si a raului deopotriva pe acest pamant, e vorba de slabiciunile oamenilor, de povestile de dragoste prost alese, de pacatele noastre si de binele pe care suntem capabili sa-l facem.

2 thoughts on “Recomandare carte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s