Recomandare carte

“Singuratatea te face nerabdator, ori tocmai nerabdarea ucide copilaria.”

Romanul “Unde esti?” al lui Marc Levy reprezinta o emotionanta poveste de dragoste ce nu-si gaseste un happy-end previzibil.

Susan e prietena cu Philip, dar ambii au conceptii de viata diferite. Datorita unor traume din trecut, Susan se simte datoare sa fie un fel de Mesia al umanitatii astfel ca isi dedica viata sinistratilor din Honduras. Philip isi urmeaza visul de a lucra in publicitate, dar cu toate acestea sentimentele lor dainuie de-a lungul anilor.

De-a lungul anilor cei doi se vad in aeroport la aceeasi masa, unde Philip ii schiteaza portretul lui Susan in timp ce aceasta isi mananca linistita desertul.

Problema vine in momentul in care cei doi isi stabilesc destinele. Philip decide sa se insoare cu Mary in timp ce Susan se stabileste definitiv in Honduras. Aceasta lupta pentru locuitorii unei comunitati impotriva dezastrelor natural, iar dragostea vietii ei se formeaza profesional alaturi de o femeie ce-l iubeste sincer si nu tine cont de fantasmele trecutului lui.

Intr-o oarecare dimineata obisnuita de sambata in viata lui Philip intervine Lisa, fata lui Susan. Conform relatarii, Susan murise si o lasa pe Lisa in grija lui Philip. Desi la inceput Mary nu o acceptase pe Lisa, cand fata ii da adevarate lectii de viata incepe s-o iubeasca ca o adevarata mama.

“-La mine acasa ploua tot timpul, si alea sunt ploi, nu gluma! Daca ar trebui sa nu mai facem nimic din ceea ce vrem, de teama sa nu ne udam, pana la urma ne-am pune mainile pe piept. N-ai inteles nimic, ploaia nu te omoara in felul asta. Tu n-o cunosti, in schimb, eu da!”

Iubirea unui copil sincera si neconditionata e cel mai bine ilustrata in roman de paragraful urmator:

“-Atunci, ea incearca sa mearga mai departe si, daca nu esti atent, pana la urma isi atinge tinta: se strecoara in capul tau, ca sa te inece, si, cand a reusit, fuge prin ochii tai, ca sa se duca sa inece pe altcineva. Sa nu minti, am vazut eu ploaia din ochii tai; degeaba ai incercat s-o tii in tine! E prea tarziu. Ai lasat-o sa intre, ai pierdut!”

Anii trec, Lisa isi face planuri, cunoaste dragostea si viseaza sa ajunga ca si mama ei. Acest lucru precum si dorinta de a se inrola intr-o organizatie umanitara il infurie pe Philip. Mary e alaturi de copila, se ingrijeste de ea, o cauta cand aceasta fuge de acasa si ii explica ce inseamna dragostea asa cum o mama o poate face.

“-Pentru ca a iubi inseamna, inainte de toate, a-ti asuma un risc. Este primejdios sa ne lasam subjugate de celalalt, sa-I deschidem portita aia mica din inima noastra. Asta poate provoca durerea de nedescris, pe care o simti sit u acum. Poate lua chiar si forma unei obsesii.”

Deznodamantul povestii e oarecum neasteptat. Susan isi face aparitia intr-un moment total neasteptat si ia legatura cu Lisa. Ambele au o discutie si fata intelege de ce a fost abandonata: urma sa aiba o viata mai buna si perspectiva de viitor alaturi de o familie mai buna. In pofida revenirii lui Susan, Lisa decide sa ramana alaturi de Philip si Mary.

Cartea este superba din punctual meu de vedere. Nu e o lectura obligatorie, dar daca aveti cateva clipe libere o puteti incerca cu incredere!

Advertisements

2 thoughts on “Recomandare carte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s