Recomandare carte

In alta viata – Marc Levy

 

“-Nu cunosc decat o alchimie care confera frumusete varstei, spuse Clara urcand scarile: sentimentul!”

Romanul “In alta viata” a lui Marc Levy ne infatiseaza o iubire ce nu cunoaste trecerea timpului. Johnatan si Clara sunt sortiti unul altuia si reusesc sa-si mentina povestea de-a lungul mai multor vieti.

“Cand trupul nu mai contine suficienta energie, el il paraseste si-si cauta o noua sursa de viata care il va primi ca sa-si continue periplul.

-Si cata vreme cauta?

-O zi, un veac? Depinde de forta lui, de resursele de energie pe care le-a regenerat de-a lungul unei vieti.

-Si daca duce lipsa de asemenea resurse?

-Se stinge!

-Care este aceasta energie despre care vorbiti?

-Izvorul vietii: sentimentul!”

Jonathan lucreaza ca si expert pentru o firma ce estima valoarea operelor de arta si le valida autenticitatea.  In decursul vietii sale nu a fost obsedat decat de tablourile lui Vladimir Rudskin. Un barbat ce castiga suficient, cu picioarele pe pamant si aproape insurat. Uneori totusi indoielile ne ajung din urma. Desi mai are doar 4 saptamani pana la nunta, Jonathan nu se implica mai deloc si simte tot mai mult ca face greseala vietii lui.

Intr-o dimineata de duminica, primeste un telefon ce avea sa-I schimbe viata. Era Peter, prietenul sau cel mai bun care il anunta ca are picturile lui Rudskin in formatie completa de 5, dar pentru a le putea admira trebuiau sa mearga impreuna la Londra.

Fara a sta pe ganduri cei doi prieteni pornesc la drum. Totul pare perfect normal. Servind o cafea in asteptarea deschiderii galeriei, Jonathan o intalneste pe Clara. Senzatia de deja-vu e evidenta la ambii. Fata foarte amabila, el pierdut, amandoi cu privirile ratacite.

“-Crezi ca ne putem iubi atat de mult, incat moartea sa nu stearga amintirea? Crezi ca e cu putinta ca un sentiment sa ne supravietuiasca sis a ne readuca la viata? Crezi ca timpul ii poate reuni la nesfarsit pe aceia care s-au iubit indeajuns de tare ca sa nu-l piarda? Crezi, Clara?”

In prima zi la Londra, expertul afla de la Clara, posesoarea galeriei, ca tablourile vor veni cate unul pe zi, astfel ca sederea lui se va prelungi pe parcursul unei intregi saptamani. E interesant de citit aceasta carte pentru dilemele care le propune cititorului. Amintiri dintr-o alta viata, momente traite in prezent, totul este ca un déjà vu si devine din ce in ce mai complicat. Povestea de dragoste dintre Clara si Jonathan se complica de la o zi la alta, viitoarea sotie a acestuia afla de aventura lui si incepe balamucul. Lacrimi, santaje, obligatii, toate acestea fac parte din romanul lui Levy.

Actiunea e interesanta, finalul este dramatic si cu siguranta nu voi oferi mai multe detalii asupra volumului. Va invit sa-l lecturati cu placere sis a visati cu ochii deschisi. Paginile acestei carti vor deschide cartile altei lumi.

“-Te iubesc, fara sa stiu cum sa ma opresc din a te iubi, fara sa stiu nici cum, nici de ce. Te iubesc asa, pentru ca nu stiu altfel. Unde nu esti tu, nici eu nu mai sunt.”

Iar pentru final am pastrat citatul meu favorit din volum:

„Se întâmplă uneori ca două suflete să se întâlnească pentru a nu mai forma decât unul singur. Şi-atunci depind pentru totdeauna unul de celălalt. Sunt de nedespărţit şi se vor căuta neîncetat, din viaţă în viaţă. Dacă, în cursul unei existenţe terestre, o jumătate ar ajunge să se separe de cealaltă, să rupă jurământul care le leagă, cele două suflete s-ar stinge de îndată. Unul nu-şi poate continua călătoria fără celălalt.”

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s