Recomandare carte

Invingatorul este intotdeauna singur – Paulo Coelho

“Superclasa, visul tuturor, lumea fara umbre si fara tenebre, unde cuvantul “da” serveste drept raspuns la toate cererile.”

“Invingatorul este intotdeauna singur” mi se pare cea mai proasta carte a lui Coelho si asta nu din cauza faptului ca e foarte prost scrisa ci pentru ca prezinta dedesubturile vietii luxoase si distruge vise. E oarecum un volum ce prezinta aspectele frumoase ale vietii in cel mai intunecat mod.

Igor duce o viata perfecta in viziunea lui, dar totul se darama in momentul in care Ewa il paraseste pentru Hamid, un creator de moda.  In acel moment  incepe sa puna la cale un plan diabolic si il aplica in timpul festivalului de la Cannes. Magnatul telecomunicatiilor rusesti incepe sa distruga lumi, doar pentru a-si putea recupera sotia. Crimele sale sunt originale de la prima pana la ultima.

Subiectul volumului este construit in preajma unor personaje cheie, ce sunt menite sa evidentieze anumite categorii de persoane. Olivia, o vanzatoare de artizanat e prima victima a lui Igor. Isi gaseste sfarsitul in bratele acestuia, printr-o asfixiere ce nu pare sa aiba nici un motiv. Ea este oarecum un personaj secundar al romanului, deoarece spiritual ei, il indeamna pe Igor ce sa faca pe tot parcursul actiunii.

Cea de-a doua victima, Javits, e un regizor cunoscut de filme, ce e in permanenta supravegheat de Europol si doi bodyguarzi. Din pacate toate aceste masuri de siguranta sunt inutile pentru Igor. Toti ii cad victime usor, dar sigur. Pe langa Olivia si Javits, urmeaza Maureen si Mr. Celebritate.

Dezndamantul povestii de dragoste nu este unul cu happy end asa cum ne-a obisnuit Coelho in romanele lui, dar cu siguranta nici nu vi-l voi dezvalui. Va las pe voi sa-l descoperiti singuri.

“Amintirea Ewei nu-l apasa asa de mult ca inainte. N-o mai iubeste cum o iubea, n-o mai uraste cum incepuse s-o urasca. Cu trecerea timpului, o sa dispara complet din viata lui. Ce pacat; cu toate defectele ei, greu ar mai putea intalni o femeie ca ea.”

Totusi nu am sa insist asupra povestii de dragoste ce-i apartine lui Igor. As vrea sa ne concentram pe mesajul cartii. E vorba despre faima, lux, o viata de vis care nu apartine celor ce o traiesc.  Volumul scoate in evidenta dedesubturile lumii modellingului, fotografiei si cinematografiei.

“Nu conteaza originea diamantelor, daca stralucesc.”

Vedem cu adevarat ce inseamna sa fii model, vedem ca bogatia de pe ecran nu exista si in realitate. Totul e doar o masca si materialul in putine cazuri iti apartine.

 “Va trebui sa renunti la tot, eu iti cer sa ma ai drept standard unic si exclusiv.”

Un episod interesant al volumului il reprezinta evocarea trecutului lui Hamid. Traiectoria unei vieti, succesul pe care l-a dobandit de-a lungul anilor, principiile formate de-a lungul vietii cu ajutorul parintilor si al culturii arabe.

“Binecuvantat cel care reuseste sa le dea copiilor lui aripi si radacini.”

 “Oglinda arata adevarul; nu greseste pentru ca nu gandeste. A gandi inseamna in mod esential a gresi.”

Igor are momente in carte cand devine un adevarat exemplu de simplitate. Nu suporta petrecerile simandicoase si uneori le da peste nas celor care doar tin la eticheta si doresc sa faca impresie buna in fata celorlalti.

“Ca sa uite de ale lui, isi aprinde o tigara cu buna stiinta, ca pe o provocare.

-Face rau la sanatate- comenteaza femeia inzorzonata cu diamante, cu un trup scheletic, care tine in mana un pahar cu suc de portocale

-Cel mai rau la sanatate face sa fii viu – ii replica. Totdeauna se sfarseste cu moartea, mai devreme sau mai tarziu.”

Pentru cei care inca nu ati lecturat acest volum al lui Coelho vi-l recomand. O carte ce o sa demonteze ideile ce le aveti in prezent despre celebritate, faima si succes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s