Recomandare carte

“Prin tara simturilor” – Nedjma

“Fiindca iubirea este aceea care coloreaza acoperisul cerului, daruie stelelor stralucirea si face noptile sa fie cristaline. Iubirea te face sa te misti, sa respiri, sa vorbesti altfel. Iubirea, fata mea, este un dar al cerului, chiar daca te impinge sa suferi si sa plangi, chiar daca, din cauza ei, dorinta de a trai este fara incetare expusa ispitei mortii.”

Actiunea romanului acesta se petrece de aceasta data la Zebib. Zobida (Numele ei il aflam la finalul lecturii), o femeie cu un trecut tumultuos se muta in sat si pretinde a fi vaduva. Astfel are parte de tot respectul celor din jur si da sfaturi in fiecare familie, ajuta mamele sa-si lege fiicele (obicei arab care presupune legarea himenului femeilor), ajuta barbatii in afaceri si luarea unor decizii personale.

Problema apare in momentul in care Leila, fata unei familii din sat nu sangereaza in noaptea nuntii. Dupa o analiza atenta, femeia isi da seama ca de fapt barbatul ei nu facuse nimic. Dupa ceva discutii se ajunge la concluzia ca fata este legata si ca e nevoie de Zobida, femeia ce o legase, pentru a anula ritualul.

Astfel o ia pe Leila si pornesc impreuna la drum. Practic romanul este unul initiatic pentru o femeie. Leila invata ce e dragostea, invata ce inseamna trupul ei, cum isi poate provoca placere singura, ce inseamna placerea oferita de altii ei, ce inseamna complimentele si mai ales ce inseamna o prima noapte plina de pasiune.

Zobida ii raspunde rabdatoare la toate intrebarile si ii aduce argumente puternice pentru fiecare nelamurire.

 “-Fiecarui barbat i te daruiesti ca si cum ar fi cel dintai si cel de pe urma. De iubit sa iubesti ca si cum maine-ai muri, spune o vorba veche a poporului tau. Nu-ti deschizi bratele, ca sa cuprinzi in ele iubitul, fara intentia de a-l pastra pentru totdeauna, chiar daca esti convinsa ca o sa-l vezi stergand-o peste un ceas.”

Drumul parcurs de cele doua femei este unul presarat de intamplari picante, descrise cu o simplitate ce le sporeste farmecul. Leilei ii este cunoscuta placerea trupeasca intrand prima data in contact cu o femeie. Zobida ii arata ce inseamna si placerea alaturi de un barbat lasand-o sa priveasca din spatele unei cortine un act sexual incitant. De asemenea fata descopera ce inseamna avansurile unui barbat, precum si complimentele primite din partea acestuia. Pasul important vine abia atunci cand descopera dragostea. Fire sensibila, se indragosteste de un poet al unei caravane. Se marita cu el pentru o singura noapte si astfel sfarseste prin a plange de fericire.

Finalul este unul oarecum sec. Daca va asteptati la un happy end tin sa va anunt ca nu exista unul. Pe drumul de intoarcere acasa, Zobida ii dezvaluie Leilei ca ea fusese cea care o legase, dar tacuse doar din simplul fapt ca dorea sa demonstreze inutilitatea ritualului. Fata ajunge acasa si cu toate ca nu se intoarce la sotul ei povestea spune ca pleaca in cautarea poetului.

Finalul este oarecum vag si nu ofera informatii exacte ceea ce sporeste misterul povestii. Interesanta e constructia romanului. Povestea este dezvaluita prin pana lui Ali, amantul Zobidei. Ea ii povesteste intamplarile, iar el le ofera o forma frumoasa ce in final devine romanul mai sus numit.

“O adevarata amanta este si buna, si fierbinte, totodata, nevinovat perversa, naiva si corupta, depasita de ardoarea propriului trup, fara a uita insa ca acesta exista. Pe scurt, o tarfa care habar nu are ca e asa ceva.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s