Recomandare carte

Eric-Emmanuel Schmitt – Cea mai frumoasa carte din lume

Cartea asta am luat-o cand a fost AJ aici. Am cumparat-o din instinct. Simteam ca o sa-mi placa. Sa fiu sincera? Mi-a placut intr-atat de mult incat in 3 ore jumatate am terminat-o. Acum probabil o sa zaca pe un raft pana in momentul in care imi va fi dor de ea sau nu-mi va mai fi dor de el.

O carte superba ce reuneste 8 femei in 8 povesti distincte, dar toate avand acelasi scop: gasirea fericirii. Imi vine greu sa scriu un sinopsis pentru aceasta carte. Sunt atatea exprimari, pasaje, povesti care mi-au placut incat nu stiu ce sa aleg.

Am sa aleg totusi nota autorului:

“acele buchete de flori care pornesc in cautarea unei inimi si nu gasesc decat o vaza.” Romain Gary

Eram in Carturesti cand am citit nota asta. Mi-a placut nu mult ci foarte mult. O carte care arata inca o data ca iubirea nu cunoaste limite sau reguli. O carte care scoate in relief 8 tipare de femei diferite care isi traiesc viata mai mult sau mai putin fericite si care nu tin cont de tipare.

Poveste Wandei Winnipeg incepe la 15 ani cu un barbat de 38. O iubire pasagera fara nici un fel de final. Regasirea lor nu e exact ce m-am asteptat, dar aici lectura primeste un plus pentru originalitate. O poveste in care barbatul joaca rolul unui obiect.

Helene traieste alaturi de Antoine intr-o minciuna. Devine o femeie cu dubla personalitate. Pe una dintre ele insa o innabuseste pana ramane la un caracter fad. Dupa moartea sotului ei insa apare o noua raza de soare la orizont. Povestea asta exprima surprimarea dorintelor si felului nostru de a fi.

Odile o mama bolnava de Alzheimer isi confunda fiul cu propriul sot. Sincer e singura povestire din carte la care am varsat o lacrima. Sa ma fereasca Dumnezeu sa ajung vreodata sa sufar de asa ceva.

“-Uneori, ajung sa-mi doresc sa vina foarte repede ziua in care mama va redeveni un nou-nascut ca s-o strang in brate. Am sa-I spun in sfarsit cat de mult o iubesc. Va fi un sarut de adio pentru mine. Pentru ea, o sarutare de bun venit…”

Aimee joaca rolul unei amante docile. Ea demonstreaza ca urmele timpului se intrezaresc de 10 ori mai vizibil pe chipul unei femei in comparatie cu o infatisare masculina. Ajunsa batrana, bolnava de cancer, doneaza unei chiriase un Picasso veritabil primit cadou de la fostul ei amant. Partea trista e scopul in care a facut acest gest: sperand sa dezamageasca. Desi toata viata a trait cu impresia ca picture e un fals in final s-a demonstrat ca era originala.

Isabelle e o femeie care are tot ce si-ar putea dori mai putin un lucru: copiii. Prinsa intr-un mariaj afla ca sotul ei are o familie si o viata paralela pe langa ceea ce detinea deja. Din iubire insa accepta aceasta situatie si il iubeste pe el la fel de mult cum si el o iubeste pe ea.

Povestea Donatellei e ceva de poveste. O fara saraca, bolnava de leucemie ce i se prezinta lui Fabio drept printesa. Cand acesta o cauta dupa 15 ani afla adevarul.

Odette Toulemonde e o femeie simpla ce se indragosteste de un scriitor. Vaduva ea isi reprima sentimentele, dar nu oamenii fac legile in jocurile dragostei.

Olga e o condamnata solitara ce invata sa comunice alaturi de colegele ei. Acestea isi scriu povestile pe 3 foite de hartie fiecare si urmeaza ca la momentul potrivit sa le poata trimite acasa fetelor lor. Povestea asta e inspirata din realitate si aici vorbim de pavilionul 13 in care au fost inchise doar femei, pe care Stalin le considera periculoase.

Lectura placuta. Sper ca aceste mici descrieri v-au starnit macar un pic curiozitatea la fel cum a facut nota autorului imaginatiei mele.

Advertisements

2 thoughts on “Recomandare carte

    • 🙂 Nu am citit decat asta de autorul in cauza si am cumparat-o pentru ca mi-a placut titlul. De celelalte nu am cum sa spun nimic. Ma bucur ca ti-a placut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s