Moscova si vacante anulate

Bai deci sunt ofticata! Dar nu asa un pic ci foarte mult. Imi facusem eu planuri de vacanta pentru iarna si vroiam neaparat Moscova. Ma uitasem de obiective turistice, imi facusem si un traseu pentru 3 zile toate bune si frumoase. Singurul lucru ce l-am omis a fost sa ma interesez de costuri. Surpriza! Am dat acum un search pe google ca sa aflu ca Moscova e cel mai scump oras din Europa si al 2-lea din lume dupa New York! (o camera de hotel la periferie ajunge undeva la 120$)Practic m-am demoralizat si cu siguranta va trebui sa schimb destinatia de iarna. Nu de alta, dar nu-mi place sa plec limitata cu bugetul mai ales cand e vorba de o vacanta in care vreau sa ma simt bine. Oricum ramane pe lista de must view orasul asta. Nu ma intrebati de ce tin eu mortis sa vad Moscova. E pur si simplu o chestie care ma atrage. Si imi promit mie ca indiferent ce fac si cum fac acolo tot trebuie sa ajung!  Sunt atatea obiective turistice de vazut doar ca majoritatea nu stiu decat de Piata Rosie si atat.

Catedrala lui Hristos Mantuitorul

Dupa ce Napoleon s-a restras din Rusia, Tarul Alexandru I a ordonat construirea unei catedrale pentru comemorarea soldatilor care murisera aparand Rusia. Decenii dupa ce catedrala a fost demolata de Stalin (care gasea monumentul ca fiind unul respingator), intre anii 1990-2000 un duplicat al catedralei originale a fost construit in acelasi loc. In prezent este cea mai mare Biserica Ortodoxa din lume. Arta rusa contemporana, statuile si memorialele tarilor rusi, la fel ca si muzeele mici de interior, merita sa fie vizitate.

Catedrala Sf. Basil

Catedrala Sf. Basil, cu domurile sale multicolore, este cea mai celebra imagine a Rusiei, plasata la marginea Pietei Rosii a Moscovei., un design impunator ce a fost comandat de catre Ivan Cel Teribil pentru a comemora victoria campaniei militare impotriva tatarilor mongoli la Kazan in anul 1552. Legenda spune ca Ivan a fost atat de coplesit de frumusetea ei, incat a ordonat ca arhitectul sa fie orbit pentru a impiedica construirea unei alte cladiri care sa poata rivaliza cu catedrala. Catedrala este compusa dintr-o capela centrala, inconjurata de opt capele din caramida asemenea unor turnuri, fiecare din ele incoronata cu un dom colorat si dupa un tipar unic,  in forma de ceapa. Biserica a scapat demolarilor de multe ori in timpul istoriei turbulente si odata cu inceputul regimului sovietic catedrala a fost inchisa iar apoi transformata intr-un muzeu. Interiorul este un labirint intunecat de coridoare si capele decorate delicat, una dinte ele adapostind un paravan nepretuit din secolul al 16-lea, decorat cu icoane care protejeaza sanctuarul interior. In comparatie cu exteriorul minunat, interiorul poate parea dezamagitor.

Dealul Poklonnaya

Poklonnaya, care inseamna “a face plecaciune”, este situat in partea de vest a Moscovei si a fost un loc istoric pentru vizitatorii occidentali, care aduceau omagiu inainte de a intra in oras. Astazi este un simbol al puterii militare a Rusiei, care a opus rezistenta atat invaziilor lui Napoleon cat si ale lui Hitler. In varful colinei este Parcul Victoria care ofera o plimbare scenica si contine o moschee si o sinagoga memoriala pentru victimele din razboi si un muzeu in aer liber dedicat victoriei asupra lui Napoleon.

Galeria Tretyakov

Galeria Tretyakov adaposteste cateva dintre cele mai marete opere de arta din istoria ruseasca dinaintea revolutiei si detine colectia cea mai interesanta de icoane rusesti din lume, ce dateaza din secolul al XI-lea pana in secolul al XVII-lea. Colectia de picturi a galeriei, ilustratii si sculpturi, contureaza arta ruseastca din secolul al XVIII-lea pana in secolul al XX-lea. Galeria a fost numita dupa fondatorul ei, Pavel Treyakov, un colectionar de arta care a donat aproape 2 000 de lucrari de arta din colectia lui privata, orasului Moscova, formand baza colectiei la care au fost adaugate mai tarziu achizitii din partea statului. De asemenea, si-a donat propria casa, care a devenit sit-ul original al galeriei de arta. Doua cladiri separate, aflate in doua locatii diferite, adapostesc lucrari selectate pentru a fi vazute de catre public.

Kremlin

Cea mai veche parte a Moscovei datand de la formarea orasului in 1147, si localizata in centrul orasului, pe varful unui deal, Kremlin este o fortareata inconjurata de un zid gors si rosu, presarat cu 20 de turnuri. Complexul consta in palate si biserici stralucitoare, cu domuri aurite, muzee, rezidente, birouri, locuri de adunare si monumente. A fost resedinta regala in timpul domniei tariste si din 1918, tronul guvernului comunist. Piata Catedralei este nu numai centrul religios al Moscovei ci si centrul istoric al Kremlin-ului, si gazduieste numeroase biserici. Atractiva Catedrala a Bunei Vestiri a fost pusa de o parte pentru a fi folosita numai de regalitati si detinte picturi murale deosebite cat si icoane pe peretii interiori. Tronul lui Ivan Cel Teribil poate fi gasit in Catedrala Bunei Vestiri, si era folosit pentru incoronarea tarilor; majoritatea conducatorilor Bisericii Ortodoxe Rusesti erau inmormantati aici, iar mormintele lor se aliniaza cu peretii din interiorul spatios si somptuos al Catedralei.

Clopotnita lui Ivan Cel Mare este ce mai inalta structura cuprinse intre ziduri si un punct de reper vizibil al orasului. La baza se afla cel mai mare clopot din lume, sfaramat ca urmare a caderii suferite din turn in anul 1701, iar in apropiere se afla cel mai mare tun din lume, Tunul Tarului. De asemenea in interiorul Kremlin-ului se afla Palatul Armurii, cel mai bogat si mai vechi muzeu ce adaposteste o colectie impresionanta de comori adunate de-a lungul anilor de catre Biserica si statul rus, care include pelerinele de incoronare decorate cu bijuterii, tronuri incrustate cu diamante, trasuri regale si sanii, si renumitele oua Faberge, fiecare continand un obiect din metale pretioase, realizat in miniatura. Expozitia Fondului de Diamante se afla in aceeasi cladire, si contine diamantul de 180 de karate dat de catre Contele Orlov Ecaterinei Cea Mare.

Muzeul Borodino Panorama

Batalia de la Borodino este vazuta ca fiind cea mai sangeroasa lupta a lui Napoleon, cu aproape 70 000 de victime intr-o singura zi, un eveniment care i-a declarat pe rusi ca fiind “invincibili”. Muzeul a fost inaugurat in 1960 si serveste drept expozitie a artefactelor si scenelor din razboaiele lui Napoleon, de la inceput pana la inevitabilele sfarsituri. Panorama la care se face referire in numele muzeului nu este o vedere a spatiului exterior, si o pictura la 360 de grade ce infatiseaza un moment crucial din batalie.

Opera Bolshoi si Teatrul de Balet

Cel mai vechi teatru al Moscovei, Bolshoi, dateaza din anul 1824 si este cel mai celebru teatru al Rusiei, cu opera si balet renumite in intreaga lume. Reconstruita in totalitate in urma unui incendiu din anul 1856, grandioasa cladire este o opera de arta a neoclasicismului rusesc, ce include un pridvor de opt coloane la intrare, deasupra caruia se afla caleasca trasa de cai a lui Apollo, guvernatorul artelor. Stralucitorul interior din cinci straturi este impodobit cu piese de mobilier din catifea rosie, decoratiuni din aur si candelabre, iar marimea salii de concerte ii confera statutul de cel mai mare tatru din lume. Teatrul Bolshoi a fost gazda pentru premierele si interpretii cei mai cunoscuti ai lumii, printre care Lacul Lebedelor, Spartacus si concerte semnate de Richard Wagner. O seara la Opera Bolshoi si teatrul de Balet constituie una dinte cele mai frumoase iesiri in Moscova pe timp de noapte.

Piata Rosie din Moscova

Piata Rosie este un spatiu deschis si pietruit in centrul Moscovei, original fiind piata orasului care servea drept loc public de intalnire pentru a sarbatori festivaluri, pentru a asculta anunturi facute de catre guvern sau pentru a fi martori la executii, cel mai des intalnite in timpul domniei lui Ivan Cel Teribil. Statul sovietic a transformat piata intr-un cimitir memorial, construind Maousoleul lui Lenin – un cosciug din cristal ce contine trupul conservat al intemeietorului Uniunii Sovietice si care este inca deschis publicului pentru a fi vizitat. Guvernul comunist a distrus mai multe cladiri vechi din jurul Pietei Rosii, printre care Poarta Invierii si capela, pentru a face loc tancurilor care se adunau in timpul demonstratiilor si paradelor. Poarta Invierii si capela de azi sunt replici construite in anii 1990. Cea mai impresionanta parada a inclus adunarea a mii de soldati rusi, pregatiti sa mearga la rozboiul impotriva nazistilor in anul 1941, zgomotul tancurilor fiind o demonstratie a puterii sovietice din timpul Razboiului Rece. Cuvantul “rosu” nu se aplica culorii caramizii si nici nu face referire la comunism. Intelesul cuvantului “krasny” insemna la origine “frumos” in rusa veche, facand referire la Catedrala Sf. Basil din partea sudica a pietei, dar de-a lungul secolelor cuvantul a inceput sa denumeasca culoarea “rosu”, fiind in prezent numele pietei. Catedrala Sfantului Basil este cladirea cea mai cunoscuta a orasului si este incoronata de domurile multicolore in forma de bulbi care au facut-o imediat un punct de reper.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s