Idei – ora de vara

Ideea orei de vară vine din secolul al XVIII-lea și îi aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin. Acesta s-a ocupat de modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineață de vară, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cât de multă lumină îi intră în cameră.

La început a crezut că “de vină” sunt lămpile cu ulei, care luminau pe străzile Parisului, dar a observat că soarele tocmai răsarea la orizont.

În anul 1784, Franklin a scris un eseu numit “An Economical Project” în care îndemna populația să se trezească mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lămpile de iluminat public.

Ceva mai târziu, prin 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În anul 1908, încercarea de a introduce această regulă în Marea Britanie a eșuat.

Totuși, prima țară care „a adoptat” ora de vară a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916.
Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă și în Statele Unite. În acest moment, nu mai puțin de 70 de țări au introdus ora de vară. Țările din zona ecuatorială, Japonia și China se numără printre statele care nu au adoptat acest sistem.

Ora de vară influențează sănătatea

Ora de vară furnizează mai multă lumină după-amiaza pentru mișcarea în aer liber, ceea ce ar trebui să conducă la o sănătate generală mai bună. Cu toate acestea, organismul are nevoie de cel puțin o lună pentru a se adapta la ora de vară, iar medicii recomandă odihnă și plimbări în aer liber, în primele două săptămâni de la schimbarea orei.

De asemenea, ora de vară modifică și expunerea la soare; dacă acest lucru este sau nu benefic, depinde de locația și programul zilnic al fiecăruia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s