Dragoste eterna – Cupluri celebre

Nu toti avem parte de noroc in dragoste si intalnim tarziu sau deloc dragostea eterna. Cu toate acestea inainte de noi au existat povesti si cupluri a caror dragoste a tinut o eternitate. 🙂 O parte din acele iubiri le aveti enumerate mai jos.

O impresionanta poveste de dragoste a fost cea dintre Orfeu si Euridice
Orfeu a fost considerat in mitologia greaca drept cel mai renumit cintaret si poet al Antichitatii. Melodiile interpretate de Orfeu fermecau intreaga natura: oamenii si animalele salbatice se opreau sa il asculte, iar riurile isi incetau cursul. Cea mai vestita aventura este legata de casatoria sa cu Euridice. Poetul s-a indragostit de aceasta nimfa, dar chiar in ziua nuntii lor mireasa a fost muscata de un sarpe veninos si a murit.
Orfeu, cuprins de durere, si-a luat lira si, printr-o grota bintuita de duhuri rele, a coborit in Infern. La auzul incintatoarelor acorduri, paznicul lumii, cainele Cerber, l-a lasat sa treaca. Zeul Hades si zeita Persefona, impresionati de tristetea lui, i-au redat-o pe Euridice, cu conditia ca Orfeu sa nu priveasca inapoi pina ce nu va parasi Infernul. Din pacate, cintaretul nu a rezistat tentatiei de a intoarce capul pentru a o zari pe Euridice. In acel moment, nimfa s-a prabusit pentru totodeauna in tenebre.
Legendele istorisesc in mod diferit moartea lui Orfeu. Unele versiuni mentioneaza ca dupa disparitia definitiva a Euridicei, Orfeu si-ar fi luat viata. Alte variante spun ca el a fost lovit de un trasnet, drept pedeapsa pentru ca a dezvaluit profanilor tainele lumii de dincolo. Conform celor mai cunoscute istorii, Orfeu s-a retras, dupa pierderea sotiei sale, in muntii Traciei si nu a mai dorit sa vada nici o femeie. Dragoste lui Orfeu pentru Euridice semnifica limita pina la care poate ajunge devotamentul in casatorie sau existenta unei iubiri mai presus de moarte.

Abelard si Heloise
Pasiunea care i-a cuprins pe cei doi, Abelard-teolog fracez- si Heloise- discipola sa si nepoata unui coleg cleric-, a fost ravasitoare. Cei doi s-au casatorit in secret iar cind rudele Heloisei au aflat, furia a fost atit de mare incit l-au atacat pe Abelard si l-au castrat, iar pe Heloise au trimis-o la Manastire. Legenda spune ca atunci cind a fost deschis mormintul lui Abelard pentru ca Heloisa sa fie inmormintata linga iubitul si sotul ei, acesta a intins bratele spre ea.

Mihai Eminescu si Veronica Micle
Povestea lor de dragoste, dramatica si tumultoasa, a continut toate ingredientele. Corespondenta celor doi, poemele lui Eminescu dedicate Veronicai, marturiile cunoscutilor, dovedesc intensitatea si autenticitatea sentimentelor. Veronica s-a stins la doar doua luni dupa Eminescu, in noaptea de 3 august, la Varatec, curmandu-si singura viata.

Carol al II-lea si Elena Lupescu
La fel de intensa si celebra a fost si povestea lor de dragoste. Cunoscindu-se din copilarie, s-au revazut, peste ani, la o receptie. De atunci au ramas nedespartiti. Povestea intima a celor doi a fost judecata neiertator de istorici din cauza influentei nefaste pe care o avea Elena asupra regelui.

Regina Victoria si Printul Albert Victor
Portretul dragostei lor este sobru si indoliat. Marea iubire s-a “desfasurat” pe parcursul a 22 de ani. Dupa disparitia printului, doliul reginei a durat mai mult de 40 de ani.

Mihai Viteazul si Velica
Desi insurat cu Doamna Stanca, Velica a fost marea pasiune si “amanta oficiala” a Viteazului. A cunoscut-o in 1555, dupa victoria de la Calugareni. De atunci, spre marea durere a d-nei Stanca, el a iesit cu Velica in public, impunind tuturor sa i se inchine “ca unei domnite ce era si ca unei doamne ce ar putea fi”.

Cuza si Maria Obrenovici
Casatorit cu Elena Rosetti, domnitorul ironic, misterios si indraznet a fost mereu in gratiile doamnelor. Maria, mai tinara cu zece ani decit Elena, atractiva, ambitioasa si cocheta a reusit sa-l seduca pe Cuza. Dragostea domnitorului pentru frumoasa Maria a fost multa vreme subiect de birfa.

Antoniu si Cleopatra
Cleopatra, regina Egiptului, numita si regina seductiei, nu avea o infatisare foarte atragatoare (spun descoperiri recente), dar a reusit sa-l farmece pe Antoniu cu ajutorul combinatiilor savante din parfumuri si unguente.

Romeo si Julieta/ Tristan si Izolda
Eroinele acestor povesti au devenit si au ramas un mit prin marea lor dragoste care a simbolizat iubirea adolescentina dusa pina la sacrificiul suprem.

Soliman Magnificul si Roxana
Soliman Magnificul, suveran al Constantinopolului, cel care a dat stralucire militara, fara precedent, Impresiului Otoman a facut o pasiune nebuna pentru Roxana, sclava sa. Pentru ca era indragostit de ea, Soliman i-a oferit libertatea, Roxana devenindu-i sotie.

Lancelot si Guinevere, celebrul cuplu de indragostiti din legendele regelui Arthur si ale cavalerilor Mesei Rotunde, au trait o poveste de iubire, pe cat de frumoasa, pe atat de imposibila.

Guinevere era sotia respectata a regelui Arthur care domnea in Camelot. Desi il admira si il respecta pe sotul sau, ea nu-l iubea, casatoria lor fiind impusa de ratiuni politice. Lancelot era unul dintre cavalerii Mesei Rotunde si in acelasi timp cavalerul de incredere al regelui.

Ludovic al XVI-lea si Maria Antoaneta au ramas cunoscuti in istorie  mai degraba prin soarta cruda care le-a harazit un final tragic decat prin dragostea care ii unea. Pentru ca nu a fost vorba de dragoste. Casatoria lor a fost dictata de interese politice: intarirea relatiilor diplomatice dintre tarile lor de provenienta, Franta si Austria.

Iustinian si TeodoraSunt cupluri celebre de indragostiti care – luptand contra legilor si moravurilor vremii – reusesc pana la urma sa consfinteasca legatura lor printr-o casatorie.  Cazul iubirii dintre Iustinian si Teodora este poate unul izolat, dar si ei erau niste oameni de exceptie. Iustinian, care a luptat cu cei din familia sa si cu institutiile vremii pentru a legaliza legatura sa cu Teodora,  era totusi imparat,  inzestrat cu puteri depline in stat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s